Да използваме ли пач панел или директно да свържем към суича/компютъра? Новини Арго - Контар

Да използваме ли пач панел или директно да свържем към суича/компютъра?

Добрите практики, както и стандартите за изграждане на медни компютърни мрежи предполагат, че в края си мрежовите кабели ще имат женски конектори – розетки, гнездо или пач (свързващ) панел. Само така можем да направим основен канал (permanent link). Основния канал (според стандартите) се състои от пач панел, кабел за основното трасе и розетка и е с дължина от максимум 90 метра

Това се прави, за да се постигне постоянно свързване – така направения участък не се влияе от движения, включване-изключване и затова само на такива мрежи се предоставя системна гаранция.

Практически е възможен и другия начин – директна връзка, но:

  • Независимо, че спестявате пресвързвания (разрешени от стандарта 4 броя), ще получите по-несигурна връзка. Поставянето на куплунги към кабел за основното разстояние не се препоръчва. Куплунгите RJ45 правят по-добър контакт с гъвкавите (многожични) пач кабели.
  • Нямате възможност за подреждане и надписване на мрежовите LAN кабели и съответно поддръжката е по-трудна.
  • Ако възникне проблем с някое трасе може да се наложи да изтегляте кабела отново, докато, ако сте направили постоянна връзка с пач панел, просто ще подмените малкия, свързващ пач кабел.

Да обобщим: Знаем, че кабелната компютърна мрежа се изгражда звездообразно. От един център (където ще бъде рутера или суича) се прокарват кабели до всяко работно място. В това централно място терминирайте кабелите към пач-панел. Може би, там ще Ви е необходим и комуникационен шкаф.

В другия края – редно е да използвате розетки при работните места (вградени в стените или външни).

Използвайте фабрично изградени свързващи (пач) кабели за връзка с рутера или компютрите.

Това е начина да имате стабилно изградена мрежа, която ще Ви служи дълги години.

Цените са актуални към настоящия момент и са без включен ДДС.

Моля, проверете наличността на стоките.
Цената на всички стоки без наличност трябва да бъде потвърдена.