ACnetPLUS Структурни кабелни системи - компютърни мрежи или да си припомним стандартите Новини Арго - Контар

ACnetPLUS Структурни кабелни системи - компютърни мрежи или да си припомним стандартите

Стандартът CATEGORY 6a / Class EA:

Съгласно TIA/EIA 568C.2, както и съответния ISO/IEC 11801, 2nd Addition, Amendment 2) характеризират работата на компютърни мрежи по 4-чифтови медни кабели при честота до 500 MHz и на разстояния до 100м. Освен досегашните тестове мрежите по тези стандарти се изпитват и за “външен шум (alien crosstalk)”, т.е. влиянието на един кабел към друг в снопа. По така изградените и сертифицирани по тези стандарти медни мрежи могат да бъдат използвани 10 Gbase-T (IEEE 802.3an) приложения, т.е. скорости от 10 000 Mbps. Практиката показва, че параметрите на категория 6а могат да бъдат постигнати много по-лесно с екранирани компоненти поради тяхната естествена защита от външен шум. Задължително е такива мрежи да бъдат заземени.

Mрежовите решения с компоненти ACnetPLUS са сертифицирани за cat.6A от международни лаборатории. За да има резервираност за бъдещи приложения Арго-Контар предлага в такива структурни кабелни системи да се използва ACnetPLUS кабел сертифициран за CLASS F (CATEGORY 7).

Category 6A jackКабел Category 7Patch panel cat. 6A

Стандартът CATEGORY 6 / Class E:

Характеризира работата на компютърни мрежи по 4-чифтови медни кабели при честота до 250 MHz и на разстояния до 100м. По така изградените и сертифицирани по тези стандарти мрежи могат да бъдат използвани 1000base-TX приложения, т.е. скорости от 1000Mbps по два чифта от стандартния 4-чифтов кабел (такова активно оборудване обаче реално не се произвежда и на практика се използват всички 4 чифта). Практиката показва, че изградените вече cat.6 мрежи обикновено могат да се сертифицират за category 6A, като обаче при неекранираните такива това е възможно до около 50м.

Mрежовите решения с компоненти ACnetPLUS са сертифицирани за cat.6 от международни лаборатории.

Category 6 UTP jack Category 6 JackCertificate

Стандартът CATEGORY 5 / Class D:

Наричан преди category 5Е, характеризира работата на компютърни мрежи по 4-чифтови медни кабели при честота до 100 MHz и на разстояния до 100м.

По така изградените и сертифицирани по тези стандарти мрежи могат да бъдат използвани 100Base-TX (100Mbps по два чифта), както и 1000base-T приложения (скорости от 1000Mbps по четири чифта).

Mрежовите решения с компоненти ACNET и ACnetPLUS са сертифицирани за cat.5 от международни лаборатории.

UTP Кабел category 5E FTP кабел категория 5Е Certificate

В случаите, когато закупените от фирма „Арго-Контар” компоненти са вложени в изградена структурна кабелна система и когато тази система е тествана и сертифицирана от Арго-Контар, гаранцията на компонентите е 15 години и се издава сертификат от Арго-Контар.

 

Други не толкова популярни категории съгласно международния стандарт ISO/IEC 11801:

Class F (неофициално Категория 7):

Този стандарт характеризира работата на компютърни мрежи при честота до 600MHz. Към момента американската стандартизираща организация TIA/EIA се е отказала от него и не го е ратифицирала. Предвиден е за 10-гигабитови етернет мрежи с конектори от типа GG45 или Tera. Впоследствие се приема стандарта Category 6A или CLASS EA, който е напълно достатъчен за 10Gbit/s мрежи с конектори от типа RJ-45.

Class Fa:

Мрежи с честота до 1000MHz. Предвиден е за множество приложения вкл. CATV и 40 гигабитов етернет. Тестове са показали, че скорости от 40 Gbit/s са възможни на разстояния до 50м. През май 2013г. IEEE TR42.7 определи, че за 40 Gbit/s Ethernet е необходима честотна лента от 2 GHz и изисква използване на стандартен 8p8c конектор. Затова се оказва, че Class FA няма да се използва и се преминава към разработването на друга категория / клас - Category 8.

01.12.2013г.

Цените са актуални към настоящия момент и са БЕЗ включен ДДС!